indeks

nazwa aromatu

status zgodnie z dyrektywą EU

forma

opis charakteru

wysoka temperatura

339-019

ananasowy C

naturalny*

płyn

Charakter słodkiego, dojrzałego owocu ananasa.

tak

339-003

anyżowo-ziołowy C paregoric

naturalny

płyn

Mieszanina ziół z dużą domieszką anyżu i pomarańczy.

tak

339-001

anyżowy J

WONF**

płyn

Słodki anyż z delikatną nutą ziół w tle.

tak

334-208arachidowyFTNF*** płynMasło orzechowe, skojarzenia z miazgą orzechowo - kakaową
tak

339-018

bananowy C

naturalny

płyn

Słodki, dojrzały charakter banana.

tak

339-015

cynamonowy K

WONF

płyn

Wytrawny charakter kory cynamonowej

tak

330-307

cytrynowy B1

WONF

płyn

Kwaśny, skórkowy charakter cytryny.

tak

334-021cytrynowy B2
WONFpłynKwaśny sokowy charakter cytryny
tak

338-503

cytrynowy L

WONF

płyn

Soczysta, świeża, skórkowa.

tak

330-311cytrynowy Sorrento naturalny
WONF
płyn
Soczysty, kwaśno-cierpki charakter z elementem skórki
tak
339-033czekoladowy K
WONF
płyn
Słodka, apetyczna czekolada z nutą kakao
tak/nie
339-034grejpfrutowy K
FTNF
płyn
Połączenie białego i czerwonego grejpfruta ze świeżą nutą miąższu
nie

339-007

jabłkowy

naturalny

płyn

Słodkie, soczyste jabłko.

nie

339-023

karmelowy C

naturalny

płyn

Słodki, gęsty aromat o charakterze toffi z odrobiną palonego cukru.

tak

339-041jeżynowy
WONF
płyn
Połączenie soczystych i charakterystycznych dla owocu słodko-kwaskowatych nut z leśnym akcentem
tak

339-014

korzenny K

naturalny

płyn

Połączenie nut goździkowych, cynamonowych, imbiru.

tak

339-040lukrecji
naturalny
płyn
Słodki, gęsty z elementem skarmelizowanego cukru oraz delikatnym anyżowo-wytrawnym akcentem
tak/nie

339-004

malinowy D

WONF

płyn

Słodki, malinowy charakter.

nie

339-040marcepanowy
naturalny
płyn
Prażone, zmielone migdały osłodzone dużą ilością cukru dające efekt apetycznej miazgi marcepanowej
tak

339-024

maślany D

naturalny

płyn

Charakter słodkiego masła z delikatnymi kwaśnymi nutami.

tak

334-203

miętowy

FTNF

płyn

Słodki, pudrowy, delikatny, charakter mięty pieprzowej.

nie

339-028migdałowy C
naturalny
płyn
Słodki, migdałowy
tak

338-501

pomarańczowy L

FTNF

płyn

Świeża, skórkowa, słodka pomarańcza.

tak

334-012

pomarańczowy cukierniczy

FTNF

płyn

Charakterystyczny pomarańczowy

tak

339-027

porzeczki czarnej D

naturalny

płyn

Charakter dojrzałego owocu z elementami liścia

tak

339-002

słodkiego eukaliptusa K cough candy

WONF

płyn

Mieszanina ziół z przewagą eukaliptusa, cynamonu i mięty

tak

339-038poziomkowy C
naturalny
płyn
Charakter świeżego, dojrzałego owocu poziomki
 nie
339-037rumowy C
WONF
płyn
Słodki, subtelny, biały rum
nie

339-022

śmietankowy K

naturalny

płyn

Charakter słodkiej śmietanki z elementami mlecznymi.

tak

339-020

truskawkowy K

WONF

płyn

Bordowa, dojrzała truskawka.

tak

339-031waniliowy
FTNF
płyn
Waniliowy o słodkim, balsamicznym charakterze; posiada ciepłe, brązowe nuty w typie laski wanilii
tak

339-006

waniliowy do wypieków

WONF

płyn

Mocno waniliowy charakter z nutami anyżowo-migdałowymi.

tak

339-017

waniliowy D

WONF

płyn

Kremowa wanilia o charakterze lodowym z subtelną nutą wytrawnej laski wanilii.

tak

339-025

waniliowo-mleczny A

naturalny

płyn

Cukier waniliowy z elementami mlecznymi i lodowymi

nie

339-026

wiśniowy C

WONF

płyn

Soczysta wiśnia przypominajaca smak domowego kompotu

tak

339-021

wiśniowy K

WONF

płyn

Pestkowa wiśnia z delkatną nutą miąższu

tak

339-021żurawinowy C
WONF
płyn
Słodki, przyjemny charakter żurawiny w typie kandyzowanych owoców
tak/nie

336-020

cytrynowy

WONF

proszek

Soczysta, świeża, skórkowa.

tak

336-337czekoladowy
naturalny
proszek
Słodka,apetyczna czekolada
tak
336-016eukaliptusowy
FTNF
proszek
Orzeźwiający eukaliptus
tak
336-335
malinowy D
WONFproszek
Słodki, malinowy charakter
tak

336-015

miętowy

FTNF

proszek

Miętowo-mentolowy charakter

tak

336-021

pomarańczowy

FTNF

proszek

Słodka, sokowa pomarańcza z gorzkawą nutą skórki.

tak

336-334wiśniowy K
WONF
proszek
Pestkowa wiśnia z delikatną nutą miąższu
tak

*naturalny

odnosi się do grupy aromatów naturalnych opisanych w art. 16 p 6 rozporządzeniu EU 1334/2008

**WONF (With Other Natural Flavors) 

Określenia „naturalny aromat »środek(-ki) spożywczy(-e) lub kategoria żywności, lub źródło(-a)« z innymi naturalnymi aromatami” można używać wyłącznie, gdy składnik aromatyzujący pochodzi częściowo ze wskazanego materiału źródłowego i gdy aromat tego materiału jest łatwo rozpoznawalny. Art. 16 p. 5 rozporządzeniu EU 1334/2008

***FTNF (From the Name Fruit) Określenia „naturalny” można używać wraz z odniesieniem do środka spożywczego, kategorii środka spożywczego lub roślinnego lub zwierzęcego źródła środka aromatyzującego wyłącznie, gdy składnik aromatyzujący otrzymano w całości lub w co najmniej 95 % w/w ze wskazanego materiału źródłowego. Art. 16 pkt 4 rozporządzeniu EU 1334/2008
 

 

2008 JAR - Jaskulski Aromaty
Projekt i wykonanie: MediaConsulting.pl